Američania si po triumfe nad Rusmi veria, Moss: Chceme zlato

17.05.2013 Celý región

Helsinki 16. mája (TASR) - Ruskí hokejisti skončili na 77. MS už vo štvrťfinále, keď na jeho úvod prehrali vo štvrtok v Helsinkách s USA blamážne 3:8.

Američania pôsobili proti nervóznemu súperovi rozvážne, podali výkon na hranici dokonalej komplexie a v kľúčových fázach zápasu dokázali vždy zareagovať rutinérsky.

Američania sa v semifinále stretnú s lepším zo štokholmského semifinále Švajčiarsko - Česko. Po zápase vyhlásili troch najlepších Rusov na turnaji - Alexej Terešenko, Iľja Kovaľčuk, Alexander Radulov.



Štvrťfinálové dianie malo skvelý odpich - hneď v úvodnom zápase a od úvodných okamihov sa rozohralo svieže hokejové divadlo. Obojsmerné ofenzívne pozdravy vyvrcholili v druhom kole striedaní, keď Ovečkinov prvý dotyk s pukom na šampionáte znamenal najväčšiu šancu prvej fázy duelu. No boli aj ďalšie, sám Ovečkin mal o pár sekúnd ďalšiu možnosť a potom prišli na rad aj Američania. Vo vyrovnanom priebehu boli presvedčivejší, lebo hrali pokojne, naopak, z Rusov vyžarovala hokejová neuróza.


Zámorský tím sa dostal do dvojgólového vedenia zásluhou dôrazu pri forčekingu a následných zručností rýchlo zakombinovať. Podobne tomu bolo aj pri góle, ktorým Rusi znížili, keď nenápadný Soin naviazal na seba obrancov, prihral až kolegovi z druhého sledu a Svitov znížil na 1:2 do poloodkrytej bránky. V druhej časti sa zmenilo málo, obe strany hrali otvorene, ale prirodzene že Američania zo zabezpečenejších štruktúr. Z nich po ďalšej chybe súpera využil nájazd so šťastím Thompson.

Pri šanciach Rusov sa zintenzívnil aj výkon 19-ročného brankára Gibsona, ktorý mal navyše šťastie pri "lufte" Ovečkina. Smolu mal na druhej strane v oslabení Moss, ktorý trafil žŕdku, ale ináč jeho tím narábal s príležitosťami efektívne. Ďalšiu nachystal fantastickým bekčekingom a prehľadom v hre najlepší hráč zápasu Paul Šťastný a jeho krídla úplne rozobrali ruskú päticu i ich brankára. V 42. minúte sa Ovečkin predsa presadil pohotovou strelou z pravej strany a za stavu 4:2 svitla obhajcom titulu nádej. Lenže Američania nespanikárili, ustáli asi dvojminútový tlak a opäť udreli, podobne aj po treťom gól Rusov. Po odpovedi na 3:6 sa tím obhajcu zlatých medailí úplne rozsypal a kráľ zápasu Šťastný si štatistiky vylepšil o šiesty turnajový gól.
 
Rusko - USA 3:8 (1:2, 0:2, 2:4)
Góly: 16. Svitov (Soin, Ťutin), 42. Ovečkin (Varlamov), 44. Perežogin (Popov, Ovečkin) - 12. P. Stastny (C. Smith, Hunwick), 13. Oshie (Stapleton), 26. N. Thompson (R. Carter), 38. Galchenyuk (C. Smith, P. Stastny), 43. R. Carter, 49. Trouba (C. Smith, P. Stastny), 50. Moss (C. Smith), 51. P. Stastny (C. Smith, Butler)
Vylúčení: 2:4 na 2 min,
presilovky: 1:1,
oslabenia: 0:1,
rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Reiber (Švaj.) - Arm (Švaj.), Wilmot (Kan.),
5506 divákov
 
Rusko: Bryzgalov (39. Varlamov) - Nikulin, J. Biriukov, Ťutin, Medvedev, Denisov, Belov, Zajcev - Radulov, Tereščenko, Kovaľčuk - Popov, Perežogin, Ovečkin - Kuznecov, Anisimov, Petrov - Soin, Kokarev, Svitov - Moziakin
 
USA: Gibson - Carle, Faulk, E. Johnson, Hunwick, Petry, Butler, McBain, Trouba - Moss, P. Stastny, C. Smith - Oshie, Galchenyuk, Stapleton - N. Thompson, R. Carter, S. Gionta - Palushaj, Bjugstad, Kristo 
 

Hlasy po zápase

Zinetuľa Biľaletdinov, tréner Ruska: "Je ťažké vysvetliť takúto prehru. Dnes vyhral disciplinovanejší a lepšie organizovaný tím. Niekedy je na škodu, keď je v tíme príliš veľa výborných individualít. Nesmiete zabudnúť, že hokej je tímová hra."

Joe Sacco, tréner USA: "Je to veľké víťazstvo proti veľmi silnému súperovi. Mali sme dobrý štart do zápasu a výborne nám zachytal brankár Gibson. Hlavne v úvode, keď si Rusi vypracovali niekoľko dobrých šancí a on predviedol niekoľko výborných zákrokov. Veľmi dôležité bolo, že sme si rýchlo vypracovali náskok. Hrali sme dobre a premenili sme veľa šancí. Sme hrdí na to, čo sme tu dosiahli a už sa nevieme dočkať ďalších bojov v Štokholme."

Paul Šťastný, kapitán USA: "Dnes hrali výborne všetky naše lajny. Keby ste nám pred zápasom povedali, že strelíme osem gólov Rusom, tak by sme vás asi vysmiali. Brankár Gibson chytal opäť vynikajúco, je mu jedno, proti komu hrá. Je pokojný, sebavedomý, hrá vyrovnane a predviedol niekoľko výborných zákrokov."


Reakcie ruských médií na štvrťfinálovú prehru 3:8 s USA.

Sovetskij Sport: "Americkí mladíci zničili zbornú Ruska - úradujúcich majstrov sveta s Ovečkinom a Kovaľčukom v zostave. Takto ťažko naši hokejisti nikdy neprehrávali. Tí čo to videli sa červenajú od hanby. Je hrozné si predstaviť čo nás čaká na olympiáde v Soči, kde nás Američania čakajú v skupine."

Izvestije: "Ruskí hokejisti zdrvujúco prehrali vo štvrťfinále majstrovstiev sveta a skončilo sa ich účinkovanie vo Švédsku a Fínsku. Posilnenie mužstva v osobe Alexandra Ovečkina na play off zbornú Ruska nespasilo a s USA prehralo 3:8. Prvý raz v histórii svetového hokeja prehrali Rusi s viac ako sedem inkasovanými gólmi."

Ria Novosti: "Zborná Ruska prehrala s USA vo štvrťfinále MS po výsledku 3:8 a skončil sa jej boj o medaily. Je to jedna z najťažších prehier ruskej zbornej v histórii jej účinkovania na majstrovstvách sveta."

Sportbox.ru: "Je to hanba! Zborná Ruska prehrala s USA a skončila na majstrovstvách sveta. Američania jej nasúkali osem gólov, pričom inkasovali len trikrát. Jeden z gólov zdolaných dal Alexander Ovečkin."
 
 

Vyberte región